Leg je hand op de trapleuning en ontmoet miljoenen microben. Relax in de zetel en weet dat ontelbare microben ook aan het relaxen zijn vlak naast jou. Aai een hond en aai tegelijk zijn huid-microbioom. 

Maar wat bedoelen we eigenlijk met een microbioom?

Er bestaan oneindig veel microbiomen

Een microbioom is een verzameling van micro-organismen (bacteriën, schimmels, virussen, archaea, algen en protisten) die vrolijk samenleven in een specifieke habitat.

De meeste mensen denken direct aan de darmflora, dat ons helpt om voedsel te verteren en allerlei goede stofjes aanmaakt om ons lichaam draaiende te houden, zoals vitamine K. Maar dat is juist 1 voorbeeld van een microbioom, dat overigens een onderdeel is van het volledig menselijk microbioom. Meerdere specifieke microbiomen bestaan zoals een huid-, een mond-, een bodem-, een huis-, een plant-, een oceaan-microbioom enzovoort.

Wat doet een microbioom?

Microben binnen een habitat interageren met andere organismen en met de omgeving. Deze interacties leiden vaak tot een bepaald effect, goed of slecht. Bijvoorbeeld, het microbioom in de bosbodem heeft de grond al millenia schoon gehouden, en bomen en planten voorzien van nodige voedingsstoffen om te kunnen groeien. Het huid-microbioom speelt een belangrijke rol bij het tegenhouden van ziekteverwekkende indringers. Anderzijds kan een verstoord microbioom in de mond gelinkt worden aan tandbederf, wanneer bacteriële zuren het tandglazuur aantasten en te weinig aandacht wordt besteed aan gebitsreiniging.

Onderzoek naar het microbioom

Onderzoek naar het microbioom is hot-topic in de wetenschappelijke wereld. Onderzoekers proberen inzicht te krijgen in hoe veranderingen in de microbiële gemeenschappen verband houden met gezondheid en ziekte, en hoe deze kennis kan worden toegepast op het ontwikkelen van nieuwe diagnostische methoden en therapeutische behandelingen.

We weten bijvoorbeeld door intensief onderzoek dat bepaalde huidziekten veroorzaakt worden door slechte bacteriën. Dus wat als we nu een gezond huid microbioom kunnen herstellen, door de slechteriken weg te jagen die een vredig samenleven verstoren? Inderdaad, probiotica zijn ontwikkeld om juist die functie uit te voeren. Dit zou niet mogelijk geweest zijn mochten we de geheimen van een huid microbioom nooit ontrafeld hebben.

Dezelfde redenering verklaart waarom het zo belangrijk is om het microbioom binnenshuis te bestuderen, om de voordelen van dat microbioom optimaal te benutten, en te kunnen ingrijpen wanneer het de verkeerde kant opgaat.

Het microbioom in huis is juist goed voor ons

Wist je dat mensen juist blootgesteld moeten zijn aan micro-organismen om een sterk immuunsysteem te ontwikkelen en allergieën te voorkomen, zeker bij kinderen? Wees dus niet bang voor al het microbiële leven dat gratis bij jou inwoont. Als we te kwistig zijn met desinfecterende middelen in huis, doden we eigenlijk ook de goede microben die helemaal niet weg hoeven te gaan. Daarenboven kunnen chemische schoonmaakproducten irriterende ingrediënten bevatten en huidreacties veroorzaken. Dus wat als we nu eens lief zijn voor de bacteriën die we al in huis hebben, en zelfs nog extra versterking toevoegen om de slechte bacteriën te verdrijven? Oh wacht, laat dat nu exact zijn wat YOKUU doet!

Herstel het microbiële evenwicht bij jou thuis met YOKUU

De YOKUU producten zijn ontwikkeld met als doel het natuurlijke microbiële evenwicht in huis te herstellen. Binnen een periode van 4 weken verminderen de probiotische reinigingsmiddelen de aanwezigheid van schadelijke bacteriën, terwijl ze tegelijkertijd de groei van gunstige YOKUU-bacteriën bevorderen. Het eindresultaat is een huis dat langer schoon en gezond blijft.

Weet je niet goed waar te beginnen? Dan hebben we een handigefull-home bundeldie jou de juiste tools in handen geeft om te starten met probiotisch poetsen als een pro.

Wil je niet meteen all-in gaan en op een lager pitje beginnen? Test dan eensde oppervlaktereiniger bundeldie jou in no-time helpt om een grote kuis te houden op makkelijk bereikbare oppervlakken, zoals vloeren, ramen en keukenkasten.

1 van 3