Alles over biodiversiteit

Waarom we zaadbommen weggeven.

De onderlinge verbondenheid van alles op de planeet - van dieren, planten, schimmels en zelfs bacteriën (ja - die in uw schoonmaakproducten!) - is wat bekend staat als biodiversiteit.En het is niet alleen een "goed om te hebben". Biodiversiteit is een essentieel kenmerk van het leven dat ecosystemen in staat stelt productief en veerkrachtig te zijn en zich aan te passen aan veranderingen.


Maar de biodiversiteit van onze planeet wordt bedreigd. Door menselijke activiteit dreigt die fragiele onderlinge verbondenheid van soorten voorgoed te veranderen.

HOE WORDT DE BIODIVERSITEIT BEDREIGD?

Helaas heeft België, een van de dichtstbevolkte landen van Europa, minder natuurgebieden dan ooit, en de resterende gebieden zijn gefragmenteerd en worden bedreigd door ontwikkeling. Slechts 14% van het land is bedekt met bos en 17% met landbouwgrond. Tussen 1970 en 2016 zijn de populaties van gewone boerenlandvogels volgens het Europees Milieuagentschap met 44% afgenomen. Dit heeft grote gevolgen voor bestuivers en andere ecosystemen die afhankelijk zijn van inheemse planten. In het Verenigd Koninkrijk zijn de wilde bloemenweiden sinds de jaren 1930 met 97% afgenomen.

WAT WE KUNNEN DOEN OM TE HELPEN

Hoewel het grootschalige mobilisatie vereist, zijn er kleine acties die we kunnen ondernemen om de biodiversiteit in onze eigen gemeenschappen te vergroten!


1. Laat wilde bloemen, planten en dieren waar ze zijn! Weersta de verleiding om wilde bloemen te plukken - laat ze met rust en help de bestuivers.

2. Dump pesticiden en onkruidverdelgers.

3. Doe mee aan evenementen als 'Niet maaien mei' en 'Maai Mei Niet'. Laat je gazon de vrije loop! Grasvelden zijn onnatuurlijke monoculturen; door grassen en inheemse soorten te laten groeien, biedt u voedsel en leefruimte aan insecten- en diersoorten.

4. Plant inheemse bloemen met behulp van zaadbommen! Zaadbommen zijn een eenvoudige en efficiënte manier om wilde bloemen te herstellen.

We geven een zaadbom weg bij elke bestelling - zodat je op je eigen guerrilla-gardening missie kunt gaan!

HOE GEBRUIK JE ZAADBOMMEN

Zaadbommen zijn kleine klompjes grond, klei en zaden. De zaden zijn goed beschermd in het klei/grond mengsel, en hoeven dus niet geplant te worden.


Je kunt ze gebruiken in bloempotten, bloembedden, wilde plekken, op je gazon - noem maar op.


1. Kies een gebied om je zaadbom te planten, zoals een tuin, park of wegberm.

2. Gooi, rol of plaats de zaadbom in het gekozen gebied en zorg ervoor dat hij op de grond terechtkomt.

3. Geef het gebied goed water, en wacht tot de zaden groeien! Zodra de bom in contact komt met water zal hij langzaam uit elkaar vallen, en zullen de zaden ontkiemen.

Door de biodiversiteit te ondersteunen, kunnen we de natuur helpen beschermen en behouden en een duurzame toekomst voor onszelf en toekomstige generaties garanderen. Of u nu een zaadbom plant of een diervriendelijke tuin aanlegt, elk klein ding dat we doen kan een verschil maken.

Ontdek meer

The Impact of Microbial Diversity on Health
The Impact of Microbial Biodiversity on Health Why microbes are friends, not enemies. May 22nd marks International Biodiversity Day. And...
All About Biodiversity
All About Biodiversity Why we're giving away seed bombs. The interconnectedness of everything on the planet - from animals, plants,...
Green Friday – wij dragen ons boompje bij
Geen Black maar Green Friday bij YOKUU! ? Zoals jullie ongetwijfeld al wel gehoord hebben, is het dit weekend “Black...

Zoals gezien in:

Gratis verzending vanaf € 45

Voor België, Nederland,
Luxemburg & Frankrijk

DEEL YOKUU MET EEN VRIEND

En ontvang 30% korting op al onze producten (meer info hier!)

1% voor de planeet

Wij doneren een deel van onze inkomsten aan non-profitorganisaties