Onze ingrediënten

Oprichter Joris isoleert de bacteriën uit de natuur

Op dit moment gebruiken we vijf verschillende bacteriestammen in de YOKUU-producten. Ieder product bevat een unieke mix. Oprichter Joris zoekt in de bossen verder naar stammen voor nieuwe toepassingen.

Ontdek onze vijf schoonmaakkampioenen


Er worden fictieve namen gebruikt om onze geheime bacterieformule te beschermen.


Zuurtje

Oorsprong?


100% natuurlijk, niet genetische gemodificeerd

Waar vind je Zuurtje?

Zuurtje produceert melkzuur en bevindt zich graag in zuurdere omgevingen zoals yoghurt. Ook wordt Zuurtje vaak gebruik als voedingssupplement omdat ze een positieve werking heeft op de darmflora.

Waarom zit ze in YOKUU?

Slechte microben komen niet graag in Zuurtje’s buurt.

Pluisje

Oorsprong?


100% natuurlijk, niet genetische gemodificeerd

Waar vind je Pluisje?

Pluisje vertoeft graag in de veren van vogels. Daar eet hij pluisjes op door de productie van speciale stoffen zoals keratine.

Waarom zit ze in YOKUU?

Pluisje verwijdert stof en zorgt voor een minder snelle hechting van vuil!

Dikkie

Oorsprong?


100% natuurlijk, niet genetische gemodificeerd

Waar vind je Dikkie?

Dikkie eet graag vetten, hij is een echte gulzigaard. Bij het reinigen van olie verontreinigde bodems, wordt Dikkie vaak ingezet als hulpbron. Al die vetrijke oliën lust Dikkie wel graag!

Waarom zit ze in YOKUU?

Dikkie is kampioen in het wegwerken van vetten!

Zoetje

Oorsprong?


100% natuurlijk, niet genetische gemodificeerd.

Waar vind je Zoetje?

Zoetje is een echte suikerfanaat! Dat is ook waarom ze het leuk vindt om voeding te fermenteren. Naast het eten van suiker produceert Zoetje vitaminen waardoor ze wordt toegepast in voeding voor mens en dier.

Waarom zit ze in YOKUU?

Zoetje is de ideale bondgenoot voor een gezonde thuis.

Jackson

Oorsprong?


100% natuurlijk, niet genetische gemodificeerd

Waar vind je Jackson?

Jackson is een echt vechtersbaasje. In de landbouw wordt hij gebruikt als biologisch alternatief voor chemische pesticiden op planten. Ziekteverwekkers komen liever niet in zijn buurt. Naast vechten is Jackson enorm bekwaam in het afbreken van zetmeel en eiwitten.

Waarom zit ze in YOKUU?

Jackson is kampioen in het wegwerken van geurtjes en erg belangrijk bij de opbouw van de natuurlijke balans thuis!

Welke andere ingrediënten vind je in onze producten?

Citroenzuur

 • Oorsprong? 100% natuurlijk
 • Wat is het? Zoals de naam suggereert, vind je citroenzuur in citrusvruchten, maar het zit ook in enkele groenten zoals tomaten en sla. Citroenzuur is een natuurlijk conserveermiddel en antioxidant. Het heeft veel verschillende toepassingen, onder andere in etenswaren (brood, wijn) en cosmetica.
 • Waarom zit het in YOKUU? Ons citroenzuur speelt een dubbele rol: het wordt gebruikt voor zijn natuurlijke reinigingskracht én om je parel goed te laten bruisen. Dat laatste doet het hand-in-hand met ons zuiveringszout. Deze twee ingrediënten zorgen ervoor dat jouw product snel oplost.

Zuiveringszout

 • Oorsprong? 100% natuurlijk
 • Wat is het? Zuiveringszout (of Natrium Bicarbonaat, ”baking soda”), is een mineraal dat van nature in gesteente voorkomt. Het is een multifunctioneel poeder, heeft een reinigende werking en werkt onder andere ontvettend, ontzurend en ontkalkend.
 • Waarom zit het in YOKUU? Net als citroenzuur, gebruiken we zuiveringszout voor zijn natuurlijke reinigingskracht én om je parel goed te laten bruisen. Dat laatste doet het hand-in-hand met ons citroenzuur. Deze twee ingrediënten zorgen dat jouw product snel oplost.

Sodium Lauryl Ether Sulfaat 

 • Oorsprong? 100% natuurlijk
 • Wat is het? Sodium Lauryl Ether Sulfaat (ook bekend als “SLS”, of “Sulfuric acid”) is een surfactant, of een stof die in combinatie met water gebruikt kan worden om olie en vet op te lossen. Het zit bijvoorbeeld vaak in tandpasta, om een beetje schuim te veroorzaken.
 • Waarom zit het in YOKUU? Sodium Lauryl Ether Sulfaat zit in onze producten als actieve stof om aangekoekt vuil en vet weg te krijgen. Het versterkt de ontvettende werking naast onze goede bacteriën.

Natriumsulfaat  

 • Oorsprong? 100% natuurlijk
 • Wat is het? Natriumsulfaat poeder wordt gebruikt in voedingsmiddelen als zuurteregelaar en antiklontermiddel.
 • Waarom zit het in YOKUU? Natriumsulfaat zit alleen in onze Vloerreiniger. Waarom? Om te vermijden dat er klonters ontstaan en om het jou zo gemakkelijk mogelijk te maken om een theelepel af te meten.

Kaliumsorbaat

 • Oorsprong? Synthetische oorsprong
 • Wat is het? Kaliumsorbaat is een middel dat toegevoegd wordt aan voeding als bewaarmiddel, aangezien het de groei van schimmels remt. Zo vind je het onder het E-nummer E202 misschien wel in jouw drank, kaas of Steviaproduct. Op natuurlijke basis vind je kaliumsorbaat in de bessen van de lijsterbes, maar in de meeste producten (net zoals bij YOKUU) is dit ondertussen een synthetisch middel.
 • Waarom zit het in YOKUU? Kaliumsorbaat wordt gebruikt als bewaarmiddel, zodat jouw opgeloste YOKUU-producten minstens drie maanden goed blijven en je er lekker lang gebruik van kan maken.

Parfum

 • Oorsprong? Synthetische oorsprong
 • Wat is het? Een mix van geurstoffen om een frisse geur te geven aan onze producten. Een fruitige geur (citroen, abrikoos, perzik, limoen) met een mix van witte bloemen en kruiden.
 • Waarom zit het in YOKUU? Om een frisse geurbeleving te creëren tijdens het schoonmaken met YOKUU. De geur is minimaal aanwezig zodat mensen met allergieën of chemische overgevoeligheid er geen last van ondervinden.