Even 50 miljard bacteriën spuiten om je huis proper te maken

Yokuu is a lovely brand.

Artikel verschenen in de Gazet van Antwerpen - 29/12/2020


Antwerpenaar Joris Jansen (29) brengt met Yokuu een schoonmaakmiddel op de markt op basis van goede bacteriën. “Goede bacteriën vormen al miljoenen jaren de basis van natuurlijke zuivering, in rivieren of in het bos bijvoorbeeld.” Dat natuurlijk evenwicht wil Jansen herstellen in onze woningen.

Tijdens zijn studie industrieel ingenieur in de biochemie raakte Joris Jansen gepassioneerd door de rol van bacteriën in ons dagelijks leven. “Ze worden vaak gezien als iets kwaadaardig, maar bacteriën zijn net eigen aan het menselijke lichaam. Een mens kan niet gezond leven zonder twee kilogram microben. Op onze huid zit bijvoorbeeld een laagje microben, net zoals op de oppervlakte van een blad van een boom. Die zuiveren de lucht en beschermen tegen slechte flora. Op elk levend organisme tref je bacteriën aan. ”De afgelopen decennia ontpopte schoonmaken zich als een ware oorlog tegen bacteriën. Dan is het toch te gek dat we die goede bacteriën ook doden in onze schoonmaakwoede, zo stelde hij vast. “Want daarbij blijven er ongezonde residuen achter die onze binnenomgeving onzichtbaar verontreinigen. Bovendien worden we meer en meer allergisch door almaar sterieler te gaan leven.”

Schoonmaakkampioenen

Zo kwam Joris Jansen in 2018 op het idee om schoon te maken met bacteriën. Hij begon met het ontwikkelen van een schoonmaaktablet op basis van bacteriën die in bossen de herfstbladeren wegwerken en geurtjes aanpakken. “Het was een heel proces om de juiste bacteriën te selecteren”, legt hij uit. “Want je hebt er miljarden wanneer je één gram grond neemt. Uiteindelijk isoleerde ik een aantal schoonmaakkampioenen. Nadien was het een kwestie van opkweken om ze daarna samen met een aantal andere natuurlijke ingrediënten samen te persen tot een tablet. ”YOKUU, zo doopte hij zijn product. “Het verwijst naar het Japanse woord voor bostherapie, een manier om tot rust te komen voor Japanners. Ik zie het als een manier om de natuur terug in huis te brengen. ”De tabletten verkoopt hij samen met een verstuiver. Het opkweken van de bacteriën gebeurt industrieel. “De tabletten worden in Nederland geperst en ook de verstuivers worden daar gemaakt. Ik probeer het productieproces zo dicht mogelijk bij huis te houden.”

Yokuu schoonmaakparel Joris Jansen
Joris Jansen kwam in 2018 op het idee om schoon te maken met bacteriën. FOTO RR

Langdurig verder zuiveren

“De bedoeling is dat je de tabletten oplost in water. De verstuiver kan je telkens hergebruiken. Zo vervang je meteen de plastic wegwerpverpakkingen”, legt hij uit. “Je vernevelt het product opeen oppervlak, laat het even inwerken en veegt het vervolgens weg met een microvezeldoek. De vijftig miljoen goede bacteriën die je daarmee aan het werk zet, gaan nadien nog dagenlang onzichtbaar vuil en geurtjes te lijf. Je laat dus een laagje goede bacteriën achter die je woning langdurig verder zuiveren waardoor je minder stof en geurtjes hebt.”

“We worden meer en meer allergisch door almaar sterieler te gaan leven.”

Steun van stad en universiteit

Voorlopig is YOKUU enkel te gebruiken voor kleinere oppervlakken. “Omdat we werken met een verstuiver”, legt Jansen uit. “Maar van de stad Antwerpen heb ik subsidies gekregen om nieuwe producten te ontwikkelen voor onder meer vloeren en de badkamer. Ik zal mijn verhaal in samenwerking met de Universiteit Antwerpen verder wetenschappelijk onderbouwen.”

Voor Jansen is dit slechts een eerste stap. “Zo ontdekte ik onlangs dat bacteriën ook erg goed werken om geurtjes uit kledij te halen. Ik zat met een vriend aan het kampvuur en onze jassen stonken achteraf erg naar de rook. Eén jas behandelden we met bacteriën en de andere niet. De volgende ochtend was de rookgeur uit die ene jas volledig verdwenen. Dat wil ik nu verder gaan onderzoeken en optimaliseren.”

Ook ontdekte hij dat zijn poetsbacteriën huisstofmijt tegengaan. “Daar heb ik al een aantal tests op gedaan en ook dat wil ik verder gaan onderzoeken en uitwerken.” Voorlopig is Yokuu enkel te verkrijgen via Jansens' webshop. “Maar ik ben ook op zoek naar fysieke winkelpunten en andere partners om mijn verhaal mee naar buiten te brengen.”

Yokuu schoonmaakparel en verstuiver
YOKUU laat goede bacteriën achter die je woning langdurig verder zuiveren. FOTO RR