Heb je wel al eens gehoord over multiresistentie bacteriën? Het is best een spooky onderwerp! We leggen het graag wat beter uit, want deze week is het World Antimicrobial Awareness Week. Aangezien we veel te veel desinfecteren en te vaak antibiotica nemen, is het belangrijk om op de hoogte te zijn van de gevaren die hieraan verbonden kunnen zijn. Daar gaat deze week dus over!

Multiresistente ziekenhuisbacteriën zijn bacteriën die resistent zijn geworden voor alle soorten antibiotica. Dat klinkt best eng, toch? Nu, ze bestaan niet alleen in ziekenhuizen maar je kan ze vooral daar terugvinden. Dat komt omdat er in ziekenhuizen veel antibiotica gebruikt worden, en na een tijdje hebben die antibiotica dus geen vat meer op de bacteriën. Wat houdt dat allemaal juist in? En vooral, hoe kunnen gezonde bacteriën helpen? Want, goed nieuws, dat kunnen ze zeker en vast! 

Hoe werkt het juist? 

In ziekenhuizen wordt er heel veel ontsmet en antibiotica gebruikt. Dat doen ze om te voorkomen dat ziektes zouden rondgaan natuurlijk. Het verspreiden en kweken van die resistente bacteriën heeft dus met hygiëne te maken, maar niet met té slechte hygiëne! Nee, het heeft te maken met té goede hygiëne. Door zo vaak te ontsmetten en gebruik te maken van antibiotica, blijven er na een tijdje alleen nog mutaties over van bepaalde bacteriën. Dat komt omdat die bacteriën een gen, stukje DNA, bevatten die de antibiotica onschadelijk maken, dus ze blijven leven! De ‘overlevers’ zijn dan in hoge mate resistent tegen de gebruikte middelen. Wat er dan voor zorgt dat die antibiotica en ontsmettingsmiddelen geen vat meer hebben op die mutaties. En dan wordt het gevaarlijk. Al een geluk hebben ze het in ziekenhuizen goed onder controle! Maar het blijft een beetje een eng verhaal. Er zijn ook al bepaalde reguleringen m.b.t. het gebruiken van antibiotica in bijvoorbeeld de veeteelt. Maar multiresistente bacteriën blijven een ‘hot topic’ en een serieuze dreiging voor de volksgezondheid. Zo zal de World Health Organization het er over blijven hebben! 

Goede bacteriën kunnen helpen 

‘Waar doelen jullie nu eigenlijk op met dit bacteriën-verhaaltje?’, vraag je je misschien af. Wel, er moet natuurlijk zuinig omgesprongen worden met antibiotica. Op die manier krijgen bacteriën minder de kans om resistent te worden. Maar verder kan er ook gekeken worden naar probiotisch schoonmaken, zoals wij doen met YOKUU. Door goede en gezonde bacteriën de binnenhuisflora te laten bepalen, krijgen slechte, ongezonde bacteriën minder kans. Er is nu eenmaal te weinig plaats en eten wanneer er al zo veel gezonde microben aanwezig zijn! De gezonde bacteriën eten zo graag en snel, dat er niet genoeg overblijft voor de ‘slechte’ bacteriën, en dus kunnen die niet overleven. Wanneer de slechte bacteriën de overhand krijgen, zal er overal stof liggen, vlekken heersen en geurtjes rondzwerven. Wanneer de gezonde bacteriën de overhand krijgen daarentegen, zal je huis fris ruiken, krijgt stof minder de kans om te blijven en verdwijnen vlekken als sneeuw voor de zon! Eind goed, al goed! 

1 von 3