In de wereld van de schoonmaakproducten is het allemaal nog behoorlijk revolutionair, maar in de natuur doen ze het al sinds het begin der tijden. Als je een CV voorlegt waarop staat dat je 4,543 miljard jaar ervaring hebt in de schoonmaak, verklaart men je meteen onherroepelijk voor gek. Toch overdrijven goede bacteriën niet met dat cijfer, het is immers de geschatte ouderdom van onze planeet aarde. En deze microscopisch kleine eencellige organismen gingen vanaf dag één onverdroten hard aan het werk om de boel schoon te houden.

Je ziet ze niet, maar ze zijn overal om ons heen druk in de weer. Bossen, rivieren, zeeën en oceanen, ze zouden veel minder te genieten zijn zonder de zuiverende kracht van die vele miljarden positieve bacteriën. Je staat er bijvoorbeeld helemaal niet bij stil als je op zondagmiddag in die kleurenpracht van het bos wat pure lucht gaat opsnuiven, maar als in de herfst de blaadjes van de bomen vallen, zijn het bacteriën die ze tot voedingsstoffen voor de planten verwerken en zo de cirkel sluiten.

Wat buiten kan, kan ook binnen

Natuurlijk ligt ons huis niet vol met afgevallen bladeren en buiten een vlieg of een of ander insectje, liggen er ook niet meteen dode dieren die weggeruimd moeten worden. Maar toch is er ook binnen genoeg werk om een heel leger goede bacteriën mooi bezig te houden. Want het stof op je mooie dressoir of de vluchtige deeltjes die vrijkomen als je gewoon een boterham toast, zijn in feite organisch afval. En voor reinigende bacteriën betekent dat …voedsel!

Is het dan een gek idee als we die schoonmaakbacteriën ook bij ons thuis aan het werk willen zetten? Want wat buiten kan, kan natuurlijk ook binnen.

Niet gelijk wie...

Wetenschappers schatten dat er ongeveer 100 miljoen verschillende soorten micro-organismen op aarde leven. Er zijn meer soorten microben dan alle planten en dieren bij elkaar, en de variatie is eindeloos. De grootste groep micro-organismen vormen de bacteriën en archaea. Ze lijken wat betreft vorm en grootte erg op elkaar: eencellige microben zonder celkern. Ze zijn bijna overal te vinden, ook onder de meest onwaarschijnlijke omstandigheden. En ze werken vaak samen met planten en dieren, zoals darmbacteriën die helpen met je spijsvertering.

Het is dan ook een hele opgave om de meest competente gegadigden te vinden om bij jou thuis aan de slag te gaan, en het spreekt voor zich dat pathogene bacteriën volledig uit den boze zijn. Goedaardige bacteriestammen vind je in verschillende biotopen zoals de zee, rivieren, weiland, wouden of bossen. Micro-organismen die zich specifiek voeden met stoffen die voor ons vervuilend en zelfs schadelijk zijn zoals stofdeeltjes, fijnstof en zelfs schadelijke koolwaterstoffen. Het zijn de kampioenen onder die kampioenen die uiteindelijk noodzakelijk zijn voor een optimaal resultaat.

Het bos in!

Is één enkele goede bacteriestam genoeg voor de job, en moet je er dan de halve wereldbol voor afreizen om de juiste te vinden? Neen, noch het ene, noch het andere.

Met een goed team raak je het verst, een ideale mix van verschillende stammen die elk hun specifieke eigenschappen hebben, in het metaboliseren van diverse organische vervuilende stoffen en het losweken van kleeflagen die zichtbare vervuiling vasthouden. Elke speler van het team moet daarenboven veilig zijn voor mens, dier en milieu en perfect kunnen samenwerken met de andere stammen.

Om die superkampioenen te vinden hoef je echt niet verder te reizen dan de Vlaamse Ardennen. De bacteriën die we daar in de rijke bosgrond vinden, doen echt niet onder voor hun collega’s uit verre oorden.

Bosgrond op het vast tapijt?

Natuurlijk is er nog heel wat nodig vooraleer we echt kunnen starten en ons huis met goede bacteriën kunnen schoonmaken. Van bosgrond is er al lang geen sprake meer en die gaat dan ook niet op je vast tapijt terechtkomen. De in het labo geselecteerde stammen worden door fermentatie gekweekt, gewassen, gedroogd en dan verwerkt tot een schoonmaakproduct. Pas dan kan jij er mee aan de slag.

Hoe spelen die bacteriën dan in mijn voordeel?

Het klinkt misschien een beetje ongeloofwaardig, want zonder microscoop zie je ze natuurlijk niet aan het werk. Maar je staat er met de schoonmaak niet langer alleen voor. Want zeg nu zelf, miljoenen schoonmaakhulpjes die nog dagenlang zelfstandig verder werken terwijl jij al lang met wat anders bezig bent, da’s toch te mooi om waar te zijn?

En toch is het zo. Je ziet het meteen omdat het merkbaar langer duurt voor er weer stof op dat dressoir ligt. En da’s heel eenvoudig te verklaren. Deze bacteriën maken niet alleen beter schoon, ze beschermen je omgeving nadien ook zo lang als mogelijk zodat het vuil geen kans krijgt om snel terug te komen. En ze gaan ook deel uitmaken van een natuurlijke binnenflora die zichzelf langdurig gezond houdt. Bovendien blijven ze nog een hele tijd zelfstandig aan het werk en maken gericht enzymen aan die het nieuwe vuil, organische stofdeeltjes en andere schadelijke partikels omzetten tot voedsel.

Schoonmaken wordt ook alsmaar makkelijker omdat het nieuwe vuil zich steeds moeilijker kan hechten aan de oppervlakken. Dat komt omdat de schoonmaakbacteriën zich snel over behandelde oppervlakken verspreiden en daar actief de microscopische kleeflaagjes afbreken waar stof en vuil zich aan kunnen hechten.

Nare geurtjes verdwijnen ook van het toneel. Niet door ze naar gewoonte te maskeren met een sterk parfum, maar wel omdat positieve bacteriën diep doordringen tot in microscopisch kleine poriën van het materiaal en hierbij vervuiling en geuren verwijderen waar chemicaliën vaak niet bij kunnen. En ze doen dat onverdroten de klok rond om zo jouw binnenomgeving dezelfde frisse, gezonde atmosfeer te geven zoals in het bos waar ze oorspronkelijk vandaan komen.

YOKUU

Vijf verschillende stammen met de strafste schoonmaakbacteriën uit het bos, YOKUU zocht en vond ze in de Vlaamse Ardennen en maakte er een hecht team van. Helemaal uniek is de manier waarop ze tot bij jou thuis raken: in de vorm van een schoonmaakparel! Dat is een bruistablet van amper 3 gram die je in een herbruikbare sprayfles kan oplossen in doodgewoon kraantjeswater, en goed is voor 300 ml allesreiniger. Zo hoef je niet onnodig met flessen te zeulen en komen die ook niet op de al veel te grote afvalberg terecht. En voor de vloeren (alle vloeren!) is er een piepkleine recycleerbare doypack van 100 gram, want je hebt amper een theelepel (4 gram) product nodig om een emmer van 5 liter vloerreiniger aan te maken.

Met belgerinkel naar de winkel

Winkelen met de fiets en bij de handelaars in de buurt, wordt met YOKUU echt een makkie als het om schoonmaakproducten gaat. Want zeg nu zelf, ze passen als het ware in je binnenzak. Een mens wordt er gewoon Zo Dichtblij van. Ontdek vlug of er bij jou al een winkelpunt in je buurt is.

  • Ditch the stigma around microbes!

    Ditch the stigma around microbes!

    When you hear the word ‘microbe,’ do you think of microscopic monsters constantly at war with humanity? You’re not alone. We hear more horror stories linked to microbes than their...

    Ditch the stigma around microbes!

    When you hear the word ‘microbe,’ do you think of microscopic monsters constantly at war with humanity? You’re not alone. We hear more horror stories linked to microbes than their...

  • Allergies: What Are They and How Can You Manage Them?

    Allergies: What Are They and How Can You Manage...

    Do you find yourself sneezing, with itchy eyes or feeling short of breath? You're not alone. Allergies affect about 35% of the population and are one of the most common...

    Allergies: What Are They and How Can You Manage...

    Do you find yourself sneezing, with itchy eyes or feeling short of breath? You're not alone. Allergies affect about 35% of the population and are one of the most common...

  • A fun & kid-proof microbe experiment

    A fun & kid-proof microbe experiment

    Microbes are everywhere, and often making our lives easier without us even noticing. For example, yeast helps make bread soft and fluffy by consuming sugar and producing carbon dioxide gas,...

    A fun & kid-proof microbe experiment

    Microbes are everywhere, and often making our lives easier without us even noticing. For example, yeast helps make bread soft and fluffy by consuming sugar and producing carbon dioxide gas,...

1 von 3